מרק שטיינר ז״ל (1942-2020)
פרופ' מרק שטיינר נולד בניו-יורק בשנת 1942. הוא למד תואר ראשון באוניברסיטת קולומביה ואת הדוקטורט בפילוסופיה של המתמטיקה כתב באוניברסיטת פרינסטון. עם קבלת הדוקטורט ב-1972 החל ללמד באוניברסיטת קולומביה, אך 5 שנים מאוחר יותר עלה לארץ והצטרף לסגל של החוג לפילוסופיה באוניברסיטה העברית, שם לימד גם אחרי יציאתו לגמלאות כפרופסור מן המניין בשנת 2010. הוא היה ראש החוג לפילוסופיה (במשך 7 שנים) וערך את כתב העת "עיון" מ-2007 ועד מותו. מרק לימד גם באוניברסיטאות בחו"ל. ב-2013 הוא לימד קורס על ויטגנשטיין באוניברסיטתSun Yat-Sen בגוואנדג'ו, סין.
תחום התמחותו המרכזי של מרק הוא הפילוסופיה של המתמטיקה. בתחום זה שבו היה אחד החוקרים המובילים בעולם, הוא פרסם שני ספרים (אחד על הידיעה המתמטית והשני על יישום המתמטיקה) וכן מאמרים שרבים מהם התפרסמו בכתבי העת המובילים בעולם כמו ה-Journal of Philosophy ו-Nous. שתי התרומות המרכזיות של מרק היו לסוגיה של היישום של המתמטיקה ולהבנת המושג של הסבר מתמטי. מרק היה הראשון שהציע ניתוח פילוסופי מקיף לסוגיה של יישום המתמטיקה. לגבי הסבר במתמטיקה הוא הציע דין וחשבון להבחנה בין הוכחה שאינה מסבירה ובין הוכחה מסבירה, דין וחשבון שנותר עד היום אבן יסוד של התחום.
לצד תרומות מרכזיות אלו מרק עסק גם בנושאים אחרים. הוא עסק בתנועת המוסר ביהדות (הרב ישראל סלנטר), זרם שאליו הוא הרגיש קרוב במיוחד, הוא תרגם שלושה מספריו של ראובן אגושביץ (פילוסוף אוטודידקט שחי בניו-יורק) מאידיש לאנגלית, היה העורך המדעי של התרגום החדש לספרו של דיוויד יום "מסכת על טבע האדם". בשנים האחרונות מחקרו התמקד ב"מורה נבוכים" לרמב"ם.
מעבר ליכולותיו האקדמיות והאינטלקטואליות המרשימות היו למרק הרבה מידות טובות. מרק היה אדם צנוע וסובלני ובעל חוש הומור נפלא, תכונות מהן נהנו עמיתיו ותלמידיו הרבים. מרק יחסר לנו מאוד.
יהי זכרו ברוך